Artikel från Barometern den 19 juli 1985:
Ny attraktion på vandringsled - En varggrop som på 1400-talet
- En riktig varggrop precis som på 1400-talet ska det bli. Varggropen som på torsdagen tog form vid Branthultsgården och förevisades av Axel Williamsson var inte grundlös. Den kom till, ja, kanske så tidigt som på 1400-talet och såg på onsdagen dagen för första gången på 55 år, efter att ha varit igenfylld och delvis rasad.
Tillkomsten av Glasbruksleden, vandringsleden med en gångstig genom Branthult, och namnet Harry Johansson ligger bakom att den gamla varggropen nu går mot en ny vår.
Det var när Glasbruksleden drogs fram genom landskapet för ett par år sedan som Harry Johansson född i Branthultstorpet Likulla haga, erinrade sig vad som gömde sig under markskiktet i backen, ovanför Branthultsgården.
Han har vetat om gropens existens sedan barnsben, men inte ägnat saken någon uppmärksamhet under årens lopp. Vandringsledens framfart väckte honom och medlemmar i Syskonen Johanssons stiftelse, vilken äger marken, tog i våras itu med letandet efter gropen. Tillsammans med Harry Johansson fann de den till slut och på torsdagskvällen, efter två dagars iordningsställande, hoppades stiftelsens ordförande Axel Williamsson att den skulle stå färdig.
Fornminne
- Länsantikvarien i Kalmar har gett os tillstånd att gräva upp gropen. Det är ju ett fornminne vi arbetar med, berättade Axel Williamsson mellan spadtagen. Gropen ska när den är färdig mäta ungefär tre meter i både djup och bredd. Troligen fångades inte bara varg i den. Räv var ett djur som ofta slank ner i varggroparna. Vid upptäckten var gropen delvis rasad och förstås helt övertäckt. Det tyngste arbetet för stiftelsens ordförande, Anders Ivarsson och Göran Jonsson var att resa de rasade stenarna. En grävmaskin med Wille Heijding bakom ratten hjälpte dem att komma ner till botten.
Täckts inte över
- Förr, när varggropen hade en funktion att fylla, var den ju viktig att täcka över dem ordentligt. Det kommer inte vi att göra nu för vi vill visa folk hur djupa dom var och hur de kunde se ut under stänger och granris, avslöja Axel Williamsson.
Gropen ska inhägnas, så att inte några nyfikna personer eller djur går och trillar i. En trätrappa kommer också att finnas på plats i den. Med tanka på smådjur som kan hamna på fel sida om staketet.