Allgunnenområdet med Alsterån
Landskapet är även relevant för Branthult
Trakten är belägen i Alsteråns avrinningsområde mellan länsgränsen mot Kronoberg i väster och Strömsrum i öster. Området är talldominerat, har en ovanlig stor lövträdsinblanding på landskapsnivå och ett flertal viktiga värdekärnor med naturskogsstrukturer. De flesta äldre skogsbestånd domineras av tall som uppkommit i slutet av 1800-talet, men sprit över området finns även ett inslag av betydlig äldre taller (flera 350-370-åriga tallar har påträffats). Brandhistoriken har nyligen studerats och man har påvisat en mycket hög brandfrekvens i områdets skogar. De gamla tallskogarna innehåller ett med sydsvensk mått stort inslag av lövträd, särskilt ek, björk och asp.
Dessa skogar är ännu relativt glesa, även om studier har visat att de varit betydligt mer öppna under tidigare århundraden då skogarna var mer präglade av branddynamiken. Glesa skogar med solbelyst död ved är viktig för många av de rödlistade arter som finns i området.
Blandat med de talldominerade bestånden och de lövrika tallblandskogarna finns även andra skogstyper. Ädellövskogarna består vanligen av hedekskog eller ek-aspskog på magrare, blockig mark. Ädellövträd som lind, lönn och asp förekommer främst i lövängsrester på de gamla inägomarkerna. I området förekommer också mindre bestånd med gammal bokskog. Längs med Alsterån växer en del svämskogar med klibbal, björk och asp. Klibbal förekommer också som rena bestånd eller blandat med björk och gran i de sumpskogar som upptar fuktsvackor och blöta partier mot angränsande sjö- och åmader.
Hornsö/Allgunnen-trakten hyser det i särklass största antalet hotade och rödlistade vedskalbaggsarter i landet, omkring 220 rödlistade arter är påträffade. Många av de rödlistade och hotade arterna har här sina viktigaste populationer i Norden och av dessa arter är några sannolikt globalt hotade. Ett stort antal av av de rödlistade arterna är bundna till ek, asp, björk och tall men här lever även hotade insekter som är knutna till klibbal, sälg och gran. Viktiga substrat för många arter är grova döda och levande ihåliga ekar. Som exempel på ansvarsarter för landet kan nämnas gulfläckig praktbagge, asppraktbagge, rödhalsad svartbagge, orangefläckig brunbagge, hårig blombock, rödhjon, smal getingbock, spindelbock samt grön aspvedbock. Även för andra hotade insekter än skalbaggar är området mycket viktigt, exempelvis för fjärilar och flugor.