Biotopskyddsområden
Det är vanligt att livsmiljöer som har stor betydelse för växt- och djurarter bara påträffas som små spridda öar i ett mer alldagligt landskap. I den svenska lagstiftningen finns en möjlighet att avsätta sådana områden som så kallade biotopskyddsområden.
Vad innebär ett beslut om biotopskyddsområde?
- Området skyddas för all framtid och märks upp i terrängen.
- Äganderätten till marken eller jakträtten påverkas inte av beslutet. Inom biotopskyddsområdet är det förbjudet att bedriva skogsbruk. Åtgärder som kan skada naturvärdena är inte tillåtna.
- Markägaren får ersättning för det intrång i sitt brukande som följer av beslutet. Staten ersätter med ett belopp som motsvarar fastighetens minskade marknadsvärde med ett tillägg på 25 %. Ersättningen betalas ut som ett engångsbelopp.
Biotopskyddsområdena förvaltas efter avsättningen, liksom naturreservaten. Det innebär bland annat att efterlevnaden av skyddet kontrolleras vid tillsynsbesök, och att naturvårdande skötsel ibland utförs för att naturvärdena ska bestå.
Biotopskyddsområden på fastigheten Branthult 1:2
Skogsstyrelsen beslutar 2012-02-13 att två områden på fastigheten Branthult 1:2, Kråksmåla socken, Nybro kommun ska utgöra biotopskyddsområden.
Enligt 7 kap. 11 § miljöbalken gäller detta beslut omedelbart även om det överklagas.
Område 1 nära Kvillen.
Områdets areal är ca 5,3 ha och består av bergbrant med gammal skog på torr mark.
Hällmarker med branter i öster. Vissa partier väldigt blockrika. En del senvuxen ek med mycket skägglav. Tall uppe på hälarna. Flera torrekor och högstubbar av tall, ek och björk. Några lågor av asp, gran och tall. Området har delvist varit löväng med många odlingsrösen.
Signalarter och rödlistade arter. Fällmossa. Myskmadra. Blåsippa. Trubbfjädermossa. Fjällig filtlav. Porellor. Västlig hakmossa. Krusig ulota.
Område 2 nära Kleven.
Områdets areal är ca 5,1 ha och består av bergbrant med gammal skog på torr mark.
Nordlig brant mot sjön Kleven. Trädskikt av asp, ek, tall och gran samt enstaka sälg och rön. Vissa lågor och högstubbar.